De Friet schuit van ome Aad

Rondvaart door Rotterdam op de Borrelboot van Rotterdam. Tijdens de tocht door de havens gaat de frituur aan op dek en kunnen de gasten een lekker vers gesneden biologische friet met stoofvlees halen met een biologische kroket.
Ook lekker met een beetje sambal en gedroogde uitjes

Vertrektijd: Tussen 16:30 en 18:00

De Breeveertien anno 1898

Ome Aads Borrelboot heeft de naam Breeveertien. Het schip is in Kinderdijk gebouwd en was bestemd als veerdienst tussen de Zuidhollandse eilanden. De Breeveertien heeft onder andere gevaren tussen Vlaardingen en Pernis .

De Breeveertien op gaan

Waar komt de uitdrukking de breeveertien op gaan vandaan?

De breeveertien op gaan betekent 'het verkeerde pad op gaan', 'moreel in verval raken'.

De Breeveertien was een grote zandbank die voor de Nederlandse kust lag. Het Groot Uitdrukkingenwoordenboek van Van Dale (2006) vermeldt: “Deze onderzeese 'hoogvlakte' had de vorm van een elleboog, waarvan de onderarm loodrecht op de kust stond en die op enkele plaatsen tussen Scheveningen en Zandvoort de kust bereikte; de bovenarm liep evenwijdig aan de kust en eindigde ter hoogte van Texel. In de loop van de negentiende eeuw verdween het hoogteverschil tussen de zandbank en de rest van de zeebodem. Als zandbank bestaat de Breeveertien dus niet meer.” Tegenwoordig is de Breeveertien een soort uitgestrekte vlakte, die zich van Noordwijk in noordoostelijke richting uitstrekt tot Callantsoog. De Breeveertien dankt zijn naam aan het feit dat het water er veertien vadem (ongeveer 26 meter) diep was.

De uitdrukking de breeveertien op gaan betekende aanvankelijk 'uitvaren' (vermoedelijk omdat veel schepen de Breeveertien passeerden), en kreeg later de figuurlijke betekenis 'met de noorderzon vertrekken', 'ervandoor zijn'. Nog weer later ontstond de figuurlijke betekenis 'moreel te gronde gaan, een zedenloos leven leiden', wat dan vooral werd gezegd van meisjes die aan lagerwal raakten. Het Woordenboek der Nederlandsche Taal en het spreekwoordenboek van F.A. Stoett leggen een verband met de brede weg, een uitdrukking uit de Bijbel die staat voor de gemakkelijke weg naar het zedelijk verval (zie Matteüs 7:13). Daartegenover stond 'het smalle, moeilijke pad van de deugd'.

Minimum aantal deelnemers:
20 personen

Prijs
€ 42,50 p.p.
Kroket € 3,00

Groepskorting

Meer dan 40 pers € 4,50 pp
Meer dan 50 pers € 7,50 pp

Inclusief
Huur Borrelboot 3 uur
Wijn, bier, fris
Boeren jonge, belegen en brokkel Kaas
Uitjes en augurk
Droge worst
Slagers leverworst
Friet met stoofvlees
Biologische kroket
mosterd
mayonaise
BTW